Hoppa till innehåll

Skillnader mellan regioner i uppfyllande av vårdgarantin för första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i februari 2025. Tillgängligheten till kvinnosjukvård ser väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Totalt hade 22 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.

I fem regioner hade över 50 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar. I Region Jönköping var det fyra procent av kvinnorna i kön som väntat längre än vårdgarantin, vilket kan jämföras med Region Norrbotten där 57 procent hade väntat längre än 90 dagar på en första kontakt med en specialist. 

Medianväntetiden i Region Norrbotten på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård var 179 dagar. Det är tolv gånger längre än medianväntetiden i Region Jönköping där den låg på 15 dagar. I nio regioner låg medianväntetiden över 50 dagar.

15 av 21 regioner var det fler kvinnor i februari 2025 som hade väntat längre än vårdgarantin på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård jämfört med för ett år sedan. I Region Blekinge har andelen av kvinnorna i kön som väntat lägre än 90 dagar ökat från 17 procent till 38 procent det senaste året, en ökning med 21 procentenheter. 

– Utöver att många kvinnor får vänta längre än vårdgarantin på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i 15 av 21 regioner är antalet dessutom fler än för ett år sedan, säger Björn Arnek, branschekonom. Tyvärr får man konstatera utvecklingen går åt fel håll.

– Idag får många kvinnor räkna med att vänta i över tre månader på att få kontakt med en gynekolog, och tillgängligheten är helt beroende av i vilken region de bor. Här måste de regionala politiker som menar allvar med att de satsar på kvinnors hälsa tänka nytt. Att låta fler söka vård i en annan region, och se till att mer gynekologisk vård bedrivs inom hållbart finansierade vårdval är några steg som kan stärka både jämlikheten och jämställdheten, säger Karin Elinder, näringspolitisk expert, sjukvård. 

I bifogad rapport finns statistik region för region. 

Dokument