Hoppa till innehåll

Vårdföretagarna släpper idag oktober månads Assistansbarometer. Månadens specialgranskning har handlat om det finns ett samband mellan färre individer som har rätt till statlig assistans och andra LSS-åtgärder som kommunerna tillhandahåller. Vårdföretagarna har granskat rätt till kommunalt beslutad assistans och LSS-boende. Det finns inget samband. Vilket tyder på att personer med funktionsnedsättning har olika stor rätt till hjälp beroende på var i landet man bor. Vårdföretagarna menar att detta strider mot den likabehandlingsprincip som finns i Sverige. Se hela listan län för län.

– När vi presenterade Assistansbarometern i mars konstaterade vi att det finns stora skillnader mellan landets län i antalet personer med statlig assistans per invånare. När vi granskar andra jämförbara LSS-åtgärder (LSS-boende och kommunal assistans) kan vi se att dessa inte kompenserar för skillnaderna per invånare inom statlig assistans mellan länen. Skillnaden mellan länen avseende insatser enligt statlig assistans, kommunal assistans och LSS-boende per invånare var dessutom mycket stor under 2023, säger Björn Arnek, branschekonom. 

– När vi i våras ställde frågor till Försäkringskassan om varför det finns så stora regionala skillnader så hänvisade man till att det kan finnas alternativa lösningar i form av LSS-insatser från kommunerna som skulle kunna kompensera för väldigt låg andel individer med statlig assistans. Nu kan vi se att detta inte stämmer. Vi kommer att begära att Försäkringskassan analyserar vad skillnaderna beror på. Det är orimligt att tro att det finns nästan dubbelt så hög andel individer med svåra funktionsnedsättningar i Jämtland som i Stockholm exempelvis. Skillnaderna måste bero på något annat, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert inom personlig assistans och fortsätter:

– Likabehandlingsprincipen är viktig för att medborgarna ska känna sig trygga med att samhället behandlar alla människor på samma sätt. Att ha oförklarligt stora skillnader i beslutsfattande – oavsett om det handlar om geografi eller exempelvis kön – måste utredas och åtgärdas. 

Fakta:

I Jämtlands län hade 6,7 personer per 1000 invånare en av dessa tre åtgärder medan i Stockholms län var det 3,7 personer per 1000 invånare.

Vad gäller rätt till statlig assistans är skillnaderna mycket stora över landet. Det är exempelvis nästan dubbelt så många individer i Norrbotten som har rätt till statlig personlig assistans jämfört med Halland.

Det saknas samband mellan andelen personer med statlig assistans per 1000 invånare och andelen personer med LSS-boende per 1000 invånare mellan länen.

Det saknas också samband mellan andelen personer med statlig assistans per 1000 invånare och andelen personer med kommunal assistans per 1000 invånare mellan länen.

Slutligen saknas samband mellan andelen personer med LSS-boende per 1000 invånare och andelen personer med kommunal assistans per 1000 invånare mellan länen.

Dokument