Ny rapport – ”Ojämlika rättigheter var du bor avgör om du får en LSS-bostad”. Dags för regeringen att införa en nationell boendegaranti som säkerställer att rättighetslagstiftningen LSS ger en jämlik tillgång över hela landet.
Idag presenterade Vårdföretagarna rapporten ”Ojämlika rättigheter var du bor avgör om du får en LSS-bostad” vid ett seminarium med närvaro av statsrådet Camilla Waltersson Grönvall. Den ojämlika tillgången på platser i särskilda boendeformer innebär att lagstiftningens syfte, jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet, inte möts av landets kommuner.
Rapporten visar att tillgången till platser i särskilda boendeformer för personer med funktionshinder varierar kraftigt mellan landets kommuner. I relation till folkmängd är det mer än dubbelt så många funktionshindrade som har en plats på särskilda boendeformer i kommuner där många får en plats jämfört med kommuner där få får en plats.
Rapporten visar också att det inte beviljas fler andra insatser enligt LSS och SoL i kommuner med en låg andel beviljade boendeinsatser. Det är inte heller så att de olika åtgärderna enligt LSS och SoL är substitut till varandra. Inte minst finns stora skillnader mellan hur resurskrävande de olika insatserna är.
Det kan konstateras att det har stor betydelse vilken kommun man bor i om man har ett funktionshinder som gör att man behöver en insats enligt LSS eller SoL, och då inte minst när man behöver en plats i en särskild boendeform. Den ojämlika tillgången på platser i särskilda boendeformer innebär att lagstiftningens syfte, jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet, inte möts av landets kommuner.
Vårdföretagarna menar att staten måste återta den demokratiska kontrollen så att rättighetslagstiftningen LSS tillämpas likvärdigt över landet och så att funktionshindrade som får stöd enligt SoL har samma möjlighet till ett gott liv, oberoende av vilken kommun de bor i.
Vårdföretagarna föreslår därför:
Inför en nationell LSS-boendegaranti.
Enligt Boverkets rapport har varannan kommun brist på LSS-boenden. Kommuner som inte kan erbjuda en plats på ett boende i den egna kommunen måste vara skyldiga att erbjuda plats i andra närliggande kommuner. En individ som vill bo kvar i sin hemkommun måste dock ha rätt att göra det. Därför efterlyser Vårdföretagarna även en ökad samverkan mellan kommuner och privata aktörer för att bygga bort bostadsbristen för funktionshindrade.
Inrätta en LSS-ombudsman
Trettio år efter att rättighetslagstiftningen LSS infördes tillämpas den ojämlikt i Sveriges 290 kommuner. Var man bor påverkar möjligheterna att få en boendeinsats eller annan insats enligt LSS eller SoL. Vårdföretagarna föreslår därför att regeringen inrättar en LSS-ombudsman.
Skärp lagstiftningen och de nationella riktlinjerna för bedömning
De personer som behöver och har rätt till en insats behöver få den i tid. Stora skillnader mellan kommuner skulle kunna förklaras av att man bedömer behoven olika. För att göra den bedömningen mänsklig och rättssäker krävs att lagstiftningen revideras och att riktlinjer skärps. Flera kommuner väntar också med att verkställa biståndsbeslut. Det måste kosta mer att vänta än att bevilja en insats. Vårdföretagarna kräver därför höjda avgifter för icke verkställda beslut.
– Det är oroväckande och orättvist hur olika det ser ut mellan landets kommuner. Vi har ju hört detta under lång tid men nu finns tydliga fakta på bordet – LSS är inte likvärdigt utan om du behöver en LSS-bostad är det väldigt viktigt att du råkar bo i rätt kommun. För att stärka LSS som rättighetslagstiftning behövs ett omtag från den nationella politiken. Vårdföretagarna föreslår införande av en nationell boendegaranti och inrättande av en LSS-ombudsman. Dessutom behövs en skärpning av de nationella riktlinjerna så att vi får likvärdiga bedömningar, säger Johan Lahne, näringspolitisk expert individ och familj.